Keukenhulpjes | tips

Bosch mum5 keukenmachine – review

Als liefhebber van koken heb ik al een tijdje gedroomd van een keukenmachine. Ik vind het echt fantastisch om in de keuken te staan en allerlei recepten uit te proberen. Als ik uit eten ga probeer ik ook altijd te proeven hoe en met welke ingrediënten het gerecht is gemaakt. En probeer ik het, na het lezen van een aantal recepten, ook thuis na te maken.

Bosch mum5

Het begon weer te kriebelen, een keukenmachine zou wel erg gaaf zijn. Maar ik vond het altijd best duur,  vooral om het alleen voor bakken te gebruiken.

Toen kwam ik de Bosch mum5 keukenmachine tegen. De bosch-mum5-homeprofessional-mum59m55-keukenmachine, om precies te zijn. Deze kan naast kloppen, mixen en kneden nog veel meer. Namelijk ook hakken, snijden, raspen, citrus persen, gehakt persen..! Echt een alleskunner dus.
Daarnaast kan je er nog allerlei accessoires bij kopen om je keukenmachine nog meer uit te breiden. Zoals bijvoorbeeld een pastamaker en een ijsmachine (!!).

Top apparaat!

Ik besloot dus na lang nadenken, en er zelfs over te dromen, dat het tijd was om het te kopen.
Ik kan je vertellen dat het m’n beste aankoop ooit was! Het maken van deeg of beslag is zo fijn met deze keukenmachine. De ingrediënten worden goed opgenomen en de kwaliteit is ook gewoon echt beter. Daarnaast is het ook super makkelijk dat je alles erin kan gooien en dan eigenlijk niet meer bij hoeft te staan. Deze keukenmachine heeft ook een speciale mengtechniek waardoor hij alles in de kom meepakt.

Naast het maken van deeg en beslag is de machine ook een fijne hulp tijdens het koken.
Ik heb zelf echt een hekel aan het snijden van ui, terwijl ik het wel heerlijk vind in mijn gerechten. Nu gooi ik mijn ui in de chopper en komt hier perfect gesneden ui uit. Ik maak ook mijn eigen pesto en sausjes en dat is natuurlijk zoveel lekkerder dan uit een potje!

Ik heb ook de ijsmachine accessoire erbij. En ook dit is fantastisch. Je maakt de compositie (mengsel voordat het ijs is) en giet dit in de ijsmachine. Na ongeveer 25 minuten is je ijs klaar. En heerlijk dat het is!

Zoals je merkt ben ik alleen maar lovend over deze keukenmachine. Om je een realistische blik te geven noem som ik de voor- en nadelen:

Voordelen

 • Het is een compact apparaat en ziet er ook mooi uit
 • Het zijn meerdere apparaten in één
 • Je bent sneller. Snijden van groente of het mengen van beslag is geen handmatige handeling
 • Kwaliteit is beter dan handmatig werk. Beslag wordt veel luchtiger en groente wordt precies gesneden.

Nadelen

 • Het is een dure aankoop.
 • Je hebt veel losse onderdelen die je moet bewaren.
 • In het begin kan het even puzzelen zijn hoe je de onderdelen vast maakt.
 • Elk onderdeel moet er anders op.
 • Soms is het wel sneller om gewoon even iets te snijden op een plankje.
 • Het kan een beetje gedoe zijn om steeds een onderdeel te vervangen voor gebruik.
 • Meer onderdelen betekent ook meer spullen in de vaatwasser / om af te wassen.

Al met al neem ik deze nadelen voor lief omdat het me zoveel plezier en gemak brengt.

Ik raad deze keukenmachine vooral aan als je van koken en bakken houdt en ervan geniet om verschillende gerechten te maken. Als je het puur wilt om je leven makkelijker te maken is het wellicht net iets teveel gedoe om er steeds bij te pakken en te monteren.