Food | Recepten,  Hoofdgerechten

Côte de boeuf

Côte de Boeuf, mijn lievelingsstuk vlees! Alhoewel wij niet heel vaak vlees eten, kan ik een echt goed stuk op zijn tijd erg waarderen. Voornamelijk de côte de boeuf. Wij aten dit voor het eerst op onze eerste vakantie samen in Parijs en waren meteen verliefd. We hebben het sindsdien meerdere keren in Parijs gegeten en ook al twee keer hier in Nederland.

Aangezien we het zo lekker vinden werd het eens tijd om het zelf te maken. En voor iets wat zo lekker is, is het gelukkig erg makkelijk. Ik vertel je hoe:

Wat heb je nodig?

  • Côte de Boeuf (1 kilo)
  • Knoflook
  • Peper, zout
  • Roomboter
  • Bij voorkeur een vleesthermometer

Voor de pepersaus

  • Veel peper!
  • Runderbouillon blok (halve)
  • Water
  • 250 ml slagroom
  • Beetje bloem

Hoe maak je het?

Stap 1.

Haal de côte de boeuf een uur voordat je wil beginnen al uit de koelkast. Zo kan het goed op kamertemperatuur komen.

Stap 2.

Verwarm de oven voor op 150 graden en strooi peper en zout over het vlees.
Verhit een koekenpan en doe het 2 eetlepels boter bij. Laat de boter goed smelten en voeg wat teentjes knoflook toe. Bak  de côte de boeuf rondom bruin op hoog vuur. Doe dit ongeveer in 5 minuten.

Je zou ook een kruidenolie kunnen gebruiken om het vlees wat meer smaak te geven. Olie blenden met knoflook en rozemarijn en daarmee de côte de boeuf insmeren. Dat heb ik zelf nog niet gedaan, maar ga ik de volgende keer wel doen. Dit geeft denk ik net wat meer smaak.

Stap 4.

Nu is het tijd om de côte de boeuf in de oven te doen. Dit kan je met de pan doen waar je het in het gebakken, in een braadslee of ovenschaal. Voeg hier ook de gebakken knoflook aan toe (gewoon los).
Als je een vleesthermometer hebt steek je nu deze in het midden van het vlees. Het vlees is klaar  afhankelijk van je smaak.
Rare dan op 48 – 50 graden celcius.
Medium rare dan zo’n 51 – 53 graden celcius.
Medium dan 54 – 57.
Ik raad aan om het dichter bij rare dan bij medium te bakken. Dat is toch het lekkerst. En je kan altijd eventueel het nog wat langer doorbakken. De enige manier hoe je dit vlees kan verpesten is namelijk als je het te lang door bakt.
Aangezien ik het met een vleesthermometer heb gedaan durf ik niet te zeggen hoeveel minuten je het in de oven moet laten. Dit hangt van de grootte van het stuk vlees af en jouw oven. Daardoor is een vleesthermometer net wat betrouwbaarder. Maar je zou zo’n 20 a 45 minuten kunnen aanhouden.

Stap 5

Terwijl je côte de boeuf in de oven zit kan je de pepersaus maken. Kook wat water in een waterkoker en meng 200 ml water met een halve bouillonblok. Zodra het bouillonblokje goed is opgenomen giet je dit in een pannetje. Verhit de pan en giet er 250 ml slagroom bij. Goed roeren. Doe er dan veel peper bij. Ik gebruikte een pepermolen zodat de peper gecrushed is. Ook hier hangt de hoeveelheid van je smaak af. Wij houden wel van een sterke pepersmaak en hebben dus veel peper gebruikt. Maar als je liever een vleugje peper proeft hoef je niet veel te gebruiken. Proef ondertussen of de smaak naar wens is. Laat dit allemaal 10 minuutjes zachtjes koken. Goed roeren tussendoor. Voeg bij de laatste 3 minuten nog wat bloem toe om de saus dikker te maken. Na de 10 minuten haal je de pan van het vuur. Je zult merken dat de saus daarna nog wat dikker wordt.

Stap 6.

Haal je côte de boeuf uit de oven zodra het de juiste temperatuur heeft bereikt. Laat het bedekt in aluminium folie zo’n 10 minuten rust. Na 10 minuten is het tijd om dit prachtig stuk vlees aan te snijden in reepjes. Begin aan het uiteinde zonder bot en snijdt reepjes in de lengte tot je bij het bot komt.

Eetsmakelijk!