Food | Recepten,  Zoet

Kaneelbroodjes en chocoladebroodjes

Kaneelbroodjes, ofwel “Cinnamon buns” ken je waarschijnlijk al, maar ken je ook al de chocolade versie hiervan?

Ik vind ze allebei heerlijk en maak ze dus graag tegelijk. Benieuwd hoe je zelf makkelijk en snel deze broodjes maakt?

Ingrediënten:

  • 2x 25 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel cacaco
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 1 rol crossaintdeeg

Mocht je alleen kaneelbroodjes willen maken gebruik je 50 gram met 2 tl kaneel

Mocht je alleen chocoladebrooodjes willen maken gebruik je 50 gram met 2 tl cacao

Het recept:

Stap 1.

Haal alvast de boter uit de koelkast zodat het zacht wordt. Dit maakt het straks makkelijker om te gebruiken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix in een bakje de 25 gram boter met 1 theelepel kaneel en in een ander bakje de 25 gram boter met 1 theelepel cacao. Zo krijg je 2 verschillende vullingen. Wil je liever een smaak dan gebruik je 50 gram boter met 2 theelepes cacao of kaneel.

Mix de twee verschillende botermengsel goed. Het kaneel en de cacao moet goed opgenomen zijn.

Stap 2.

Rol het croissaintdeeg uit en snijd het in het midden in tweeën. Maak je 1 smaak dan hoef je het niet door midden te snijden.
Druk de stippelranden aan zodat het deeg een geheel wordt.
Bestrijk het ene deel met het kaneelmengsel en het andere deel met het cacao mengsel.
Verdeel de basterdsuiker over beiden delen gelijkmatig.

Rol het weer strak op en snijd er schijfjes van ongeveer 1 cm vanaf. Je krijgt nu kleine stukjes. Als je het deeg niet in tweeën snijdt krijg je een dikkere rol.

Stap 4.

Leg de stukjes wat uit elkaar op een met bakpapier bekleden plaat. De ‘buns’ rijzen en hebben dus ook de ruimte nodig. Doe ze in de oven en laat het zo’n 10 a 12 minuten zitten. Afhankelijk van de grootte van de buns moeten ze langer of minder lang de oven in. Bekijk de buns, op het moment dat ze goudbruin zijn kan je ze uit de oven halen.

Mochten er nu buns toch wat uit elkaar gevallen zijn kan je dat weer netjes tegen aan drukken.

Stap 5: alleen als je glazuur wil

Je kan indien gewenst ook nog glazuur maken. Ik heb dat niet gedaan omdat ik ze op deze manier al erg zoet vindt. En ze eerst moeten afkoelen wil je dat het glazuur goed hard wordt. Warmst zijn de buns het lekkerst dus ik koel ze niet graag af 🙂

Glazuur maak je heel makkelijk met 2 eetlepels melk en 100 gram poedersuiker. Mix het tot het en stroperig papje wordt. Hiermee kan je de buns decoreren. Als de buns nog te warm zijn zul je zien dat het glazuur smelt en dus niet mooi blijft zitten. Wel lekker als je van extra zoet houdt!

Geniet ervan!