Food | Recepten,  Zoet

Pistache Soufflé

Ben je een liefhebber van pistache? Dan is dit recept echt wat voor jou!
In een klein uurtje kan je genieten van een heerlijke pistache soufflé.

Wat heb je nodig?

  • 1 zak pistache van zo’n 150 gram
  • 1 vanillestokje
  • 300 ml melk
  • 0,5 el citroensap
  • 20 gram maizena
  • 100 gram kristalsuiker
  • Wat boter om in te vetten
  • 3 eieren
  • 6 crème brûlée schaaltjes

Hoe maak je het?

Begin met het pellen van de pistache. Dit kost toch even wat tijd en is vervelend om tussendoor te doen. Zet een stukje van je favorieten serie op en het pellen is zo voorbij!
Je kan soms ook zakken vinden met al gepelde pistache, maar dit is vaak een stuk duurder.

Stap 1.

Maak het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit in een pan. Voeg hier de melk en het stokje aan toe en breng het aan de kook, maar let het net niet koken. Zodra het bijna gaat koken kan je het vuur uitzetten. Laat het mengsel zo’n 10 minu ten staan om te laten afkoelen, zo kan de vanille ook nog goed intrekken.
Verwarm alvast de oven voor 200 graden of 180 op hetelucht.

Stap 2.

Splits de eieren. Het eiwit moet je stijfkloppen en het eigeel heb je straks nodig. Klop het eiwit samen met de citroensap stijf met staafmixer of keukenmachine. Het zou van foto 1 naar foto 2 moeten gaan. Op het moment dat er pieken vormen is het eiwit goed opgeklopt. Laat dit even staan.

Stap 3.

Klop het eigeel samen met de suiker en maizena (3). Pak het vanillemelk mengsel er weer bij. Met een zeef voeg je dit mengsel al kloppend toe aan het eigeel mengsel. Dit nieuwe mengsel doe je weer terug in de pan en zet je op het vuur (4). Laat het mengsel warm worden maar laat het niet koken.

Stap 4.

Maal de gepelde pistachenoten fijn (5) en bewaar wat grove stukken. Meng de fijne stukken met het mengsel uit de pan.
Vet de schaaltjes in met wat boter en bestrooi de binnenkant met wat suiker en de grove pistachekruim (6). Wanneer je wat extra grove stukken bewaart kan je dit gebruiken ter decoratie.

Stap 5.

Spatel de eiwitten voorzichtig door het vanillemengsel (7). Vul de schaaltjes tot net onder de rand. Maak met je duim een kuiltje in het midden van het mengsel (8). Zo rijst je pistache soufflé makkelijker.

Stap 6.

Doe de schaaltjes 10 minuutjes in de oven.

Als je ze eruit haalt zal de pistache soufflé boven de schaaltjes uitkomen (9), maar dit zakt weer snel in. Wacht even tot het inzakt en decoreer eventueel nog met pistache stukken(10+11).

Geniet van je pistache soufflé! (12)

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10
11.
12.