Food | Recepten,  Side dish

Tuna tataki

Wie van rauwe tonijn houdt, moet echt eens deze tuna tataki proberen. Naast dat het onwijs lekker is, is het ook nog eens erg makkelijk te maken.
Wij eten dit vaak bij een Japans restaurant. Maar nu de restaurants dicht zijn wilde ik een keer zelf tuna tataki maken. En dat is erg goed gelukt!
Lees hier hoe:

Wat heb je nodig?

  • 200 gram verse tonijn
  • Ponzu (4 el)
  • Sojasaus (4tl)
  • Sesamolie (4tl)

Hoe maak je het?

Stap 1.

Schroei de tonijn aan alle kanten kort dicht. Op het moment dat je een dun randje ‘doorbakken’ ziet flip je de tonijn snel om. Zodra ook hier het randje dun doorbakken is bak je nog snel de tonijn rondom de overige randen dicht.

Stap 2.

Leg de tonijn op een snijplank en laat het afkoelen. Belangrijk dat je het niet in de pan laat liggen anders heb je kans dat hij nog wat langer door bakt.

Stap 3.

Maak de tataki saus. Dit doe je door 4 eetlepels Ponzu met 4 theelepels sojasaus te mengen. En hier daarna weer 4 theelepels sesamolie doorheen te mengen. Ponzu vindt je in de Aziatische supermarkt. Ponzu is in principe een zure sojasaus, mocht je dit niet willen/kunnen halen kan je het ook vervangen door sojasaus gemengd met citroensap. Goed om dan tussendoor te proeven of het lekker is.

Stap 4.

Snijd de tonijn in dunne plakken. Belangrijk is dat je niet met de nerf mee snijdt. Dus gaan de nerven horizontaal, dan snijdt je verticaal. Leg de plakjes op een mooi bord en schenk de tataki saus over de tonijn. Snijd wat bosuitjes in ringen en bestrooi hiermee de tuna tataki.

Eetsmakelijk!